Ziua solului

ziua solului
ziua solului
ziua solului
ziua solului
ziua solului
ziua solului
ziua solului
ziua solului

Ziua mondiala a Solului

Ziua mondială a solului (World Soil Day) este marcată în fiecare an, la 5 decembrie, urmărindu-se conştientizarea importanţei menţinerii unui sol sănătos şi susţinerea unei gestionării durabile a resurselor solului.
O treime dintre solurile planetei se află în proces de degradare. Cu o populaţie în creştere care se aşteaptă să ajungă la 9 miliarde până în 2050, fenomenul de poluare al solului este o problemă mondială care conduce la degradarea solurilor, cu repercusiuni negative asupra alimentelor şi apei pe care le consumăm şi asupra aerului pe care îl respirăm.
Aproximativ 95% din hrana noastră este produsă de soluri, care au un mare potenţial de a filtra şi tampona contaminarea, atenuând efectele negative ale poluanţilor, dar această capacitate este finită. Majoritatea poluanţilor provin din activităţile umane, cum ar fi practicile agricole nesustenabile, activităţile industriale şi mineritul, deşeurile urbane netratate şi alte practici care nu respectă mediul. Pe măsură ce tehnologia evoluează, oamenii de ştiinţă au capacitatea de a identifica poluanţi nedetectaţi anterior, dar în acelaşi timp noile tehnologii contaminează mediul înconjurător cu alte substanţe nocive. În Agenda 2030, obiectivele de dezvoltare durabilă au ca ţinte luarea în considerare a resurselor solului, în special a efectelor poluării solului şi a degradării acestuia cu repercusiunile negative asupra securităţii alimentare.
Ziua mondială a solului are drept scop informarea oamenilor asupra necesităţii conservării şi restaurării solului. Cel mai mare magazin terestru de carbon se găseşte în sol, astfel încât, conservarea lui contribuie la adaptarea la schimbările climatice şi la atenuarea efectelor acestora. Menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii solului la nivel mondial fiind esenţiale.

Dintre metodele de protejare a solului pot fi enumerate:
1.Reciclare
2. Refolosire
3. Reducere (econimisirea resurselor finite)
4. Evitarea poluarii
5. Strangerea gunoiului lasat de altii (sunt necesare sacrificii dar asta e)
6. Reducerea despaduritului (limitarea taierii copacilor)
7. Vanatul si pesuitul cu o anumita masura
8. Protejarea animalelor si ale plantelor ocrotite prin lege
9. Utilizarea cosurilor speciale pentru fabrici, combinate si uzine
10. Nu călcaţi spatiul verde (in zonele protejate )
11. Râspândiţi aceste idei prietenilor pentru o viata mai buna


Activitate desfasurata cu elevii clasei a VII-a și a V-a, desenele aparțin eleviilor de clasa a V a, activitatea a mai constat și în vizionarea de 2 filmulete postate de doamna profesoara de biologie Manta Adela de pe youtube.